Еминем : Вече не искам да съм известене

През август 2005 Еминем, най-популярният и продаван рапър от началото на ХХІ в., отмени европейското си турне и обяви, че влиза в клиника да се лекува от преумора и пристрастеност към приспивателни. В следващите три години той не изнесе нито един концерт и не записа нито една нова песен и накрая дори сам заяви, че обмисля да сложи край на музикалната си кариера.

В началото на миналия месец стана ясно, че музикантът отново е влязъл в студио и работи по албум, който най-вероятно ще излезе до края на годината. В интервю с DJ Зейн Лоу за британското "Радио 1", Еминем коментира промените в живота си, новия албум и автобиографията, която написа.

Дочух, че си записал над 100 песни от последния път, когато се чухме. Много хора се интересуват какво ще чуят от теб в новия албум, може ли да разкриеш нещо? Не казвам нищо. ОК, признавам, че в последните пет месеца почнах да работя активно с Dr Dre и вече имам повече материал, отколкото за който и да е от предишните ми албуми. Ето защо се вълнувам се и съм готов да изляза отново на светло.

Искаш ли отново да станеш толкова известен като преди? Защото наистина човече, ти беше суперзвезда! Не, не искам да си връщам онази популярност. Какъвто и да е успехът на албума, ще го приема, но не това е причината, заради която записвам песните - да си върна славата. Просто искам да напомня на хората - как рапирам.

Как оценяваш постиженията си като творец? Като творец? Мисля, че съм доста доволен от това, което съм направил. Смятам, че с музиката си постигнах достатъчно, без да ми се налага да играя роли пред публиката, за да я спечеля. С това се гордея най-много. Имаме нещо като параграф 22 - обичам хората да ми обръщат внимание, но не искам прекалено много внимание.

Ще направиш ли турне? Готов ли си отново да излезеш пред хората? Не и в момента. Това не значи, че няма да направя турне. Засега мога да записвам песни отново, но още не съм готов да се върна пред хората.

Какво е нивото на рапа след като се отказа? Не бих искал да кажа, че всичко е станало боклук. Защото не е - само по-голямата част от него. Новият албум на T.I. е супер, слушам го в колата си от две седмици. Andre 3000 също е невероятен, но рапът като цяло стана боклук.

Излезе автобиографията ти. Усещането да се върнеш назад в миналото и да се поразровиш е него сигурно е чудесно? Определено. Водех си бележки, за случващото се с мен с години и се чудех, дали някога ще ми потрябва това, което пиша. Най-накрая му намерих приложение.

Моментът, в който видя Beastie Boys ли беше "пънк момента" за теб? Сещаш се, като онези хлапета, които като чуят Sex Pistols и The Clash си казват: "Щом те могат, значи и аз мога!". Когато видях Beastie Boys за пръв път, лежах на дивана в апартамента на гаджето на майка ми. По телевизията започна техен клип и аз си казах, "О, мамка му!". Те не просто бяха бели, те бяха и готини. Накараха ме да си мисля, че и аз мога да успея.

Всеки рапър има псевдоним. Как се роди твоя? В кенефа ли ти дойде идеята? О да, седях е кенефа и почнаха да излизат доста добри идеи. Просто ми хрумна, бях слаб и си мислех, че трябва да го отразя в името ми. В момента, когато ми хрумна Slim Shady се сетих за поне 20 неща, с които мога да го римувам. Седнах и почнах да пиша.

Когато за пръв път чух "My Name Is" си помислих, че това е повратен момент в историята на рап музиката. Изпитваше ли подобно усещане докато записваше? Не, не си мислех, дали това ще стане хит. Исках просто да видя реакцията на Dr Dre. Докато пишех си представях как стоя в звукозаписната кабинка и го наблюдавам, как му действат римите ми.

Какви са спомените ти от "Slim Shady Tour"? Всъщност никакви. Беше лудница, пиех доста, почнах да взимам наркотици. По това време всички около мен казваха, "това е готино, защо да не го правя?"

Значи първо създаде един образ - започна да рапираш за наркотици и внезапно започна и ти самия да взимаш наркотици? Да, мисля, че си казах - щом пея за това е ОК и да го правя.

Започна да се заиграваш и с оръжия и това ти навлече сериозни проблеми (през 2001 Еминем се призна за виновен за заплаха с пистолет, при скандал пред нощен клуб). Страхуваше ли се? Това беше преломен момент за мен, трябваше да реша и да променя начина си на живот. Мисля, че взех решението там, на задната седалка на полицейската кола. Казах си, "Не мога вече да се държа като идиот. Имам деца."

Тогава излезе друг голям албум The Eminem Show. Феновете и концертите се увеличиха, харесваше ли ти това време? Да, наслаждавах му се, въпреки съдебното дело. Опитвах се да "уловя мига".

Кога спря да ти харесва? През последното турне. Като цяло аз съм доста затворен човек. Има определени неща, които предпочитам да си останат лични. Мен и семейството ми... Едва издържах вече, исках да се прибера вкъщи, където никой не ме гледа.

Времето, което прекара през последните години, гледайки как децата ти да порастват, сигурно е било велико усещане? Отне ми известно време, но отново се почувствах човек. Вече съм направил в рап музиката това, което исках да направя. Сега си мисля повече за продуциране, да помогна на други таланти да изгреят.

Ще гласуваш ли на предстоящите президентски избори? Да, ще гласувам за Обама. Не искам да коментирам политиката, защото не разбирам достатъчно. Знам, че сме в рецесия и прощавайте за клишето, но мисля, че се нуждаем от малко свеж въздух. Мисля, че Обама може да промени нещо и да разкара остатъците от управлението на Буш.